Čo je to zdravá výživa

O zdravej výžive a o správnej životospráve počúvame doslova na každom kroku. Mnohé magazíny a knihy nás nabádajú k tomu, aby sme vo svojom živote urobili pozitívnu zmenu a preorientovali sa na zdravú výživu, ktorá nám prinesie lepší pocit, zdravé telo, vitalitu a energiu. Avšak na úvod si treba jasne povedať, čo to vlastne je ta zdravá výživa?

Nesprávnu životosprávu nám priniesol najmä hektický mestský život. Honba za kariérou a peniazmi nás núti čoraz viac času tráviť prácou, chýba nám čas na oddych a regeneráciu duše aj tela, málo času trávime s rodinou, jeme v rýchlych bufetoch a málo sa hýbeme, lebo všade jazdíme výťahom, eskalátormi a automobilmi. Potraviny nakupujeme v hypermarketoch, často si objednávame hotové jedlá a o surovinách, z ktorých pochádzajú, nemáme ani potuchy. Výsledkom je neduživé telo a slabá psychika.

Hypotéky, deti na vysokej škole a splátky na moderné auto, symbol spoločenského statusu, nám nedovoľujú sa nad svojím životom zamyslieť a spomaliť naše životné tempo. Možno neskôr. No ak cítite, že vnútorne túžite po zmene, teda po spomalení a zlepšení svojho života, začať môžete už teraz. Kým dobehnú splátky, kým deti doštudujú a osamostatnia sa, nemôžete vypnúť a presťahovať sa na dedinu, kde si dopestujete na zdravšom vzduchu zdravšie potraviny. No môžete začať kupovať potraviny, ktoré si začnete vyberať nie podľa reklamy, ale podľa obsahu živín, ktoré vaše telo potrebuje. Zdravá výživa sa takto môže postupne stať integrálnou súčasťou vášho životného štýlu.

studentskazmesorechov

Na úvod vám pomôžu vitamínové a výživové doplnky zlepšiť rovnováhu vášho tela, nahradia chýbajúce vitamíny z veľkovýrobnej zeleniny a ovocia. Neskôr nahradíte potraviny so zvýšeným obsahom fruktózového sirupu tými menej sladenými a zistíte, že váš život je pokojnejší. Lacné tuky vytesnia z vášho jedálnička oleje z kvalitných plodín alebo orechov, obmedzíte priveľmi slané pochutiny a postupne sa vám vráti vitalita aj schopnosť rozoznávať prirodzenú chuť jedál. Zabudnete na umelé dochucovadlá v lacných, ale nekvalitných surovinách, a začnete doma variť len z kvalitných základov. Sami zistíte, že potraviny bez náhražok sú možno drahšie na jednotku hmotnosti, ale spotrebujete ich menej a lepšie sa cítite. V konečnom dôsledku ušetríte za lieky na trávenie a nadúvanie a pritom za deň viac dokážete. Sami spoznáte pravdivosť tvrdenia, že zdravá výživa šetrí peniaze a pridáva energiu do života.

Nechať odpoveď

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.