Montované drevostavby a ich výhody

Chystáte sa stavať rodinný dom a ste vo fáze premýšľania, pre aký dom sa rozhodnúť? Typový dom alebo vlastný projekt? Murovaný dom alebo drevostavbu? Bungalov alebo poschodový dom? Otázok je možno ešte viac, ale aspoň na niektoré vám dá odpoveď tento článok, v ktorom sme pre vás zhrnuli najväčšie výhody montovaných drevostavieb.

Za drevostavbu možno v podstate označiť každý dom, kde bolo vo veľkej miere ako stavebný materiál použité drevo. Sú to teda zruby, drevenice alebo montované drevostavby. Zruby aj drevenice sú krásne domy, ale vďaka svojmu historickému vzhľadu rozhodne nie je možné postaviť ich kdekoľvek. Naproti tomu majú drevostavby montované zo sendvičových panelov vzhľad ako ktorýkoľvek iný murovaný dom a to, že sú z dreva, môže byť priznané viac či menej, podľa priania zákazníka.

Výhody montovaných drevostavieb

  •     rýchlosť výstavby – v montované drevostavbe môžete bývať už do 3 mesiacov od začiatku výstavby.
  •     nízka spotreba energií – vďaka stavbe zo sendvičových dosiek dochádza k výraznej úspore spotreby energií.
  •     nižšia cena – nižšiu cenu domu ešte zvýhodňuje možnosť okamžitého bývania ihneď po dostavbe domu.
  •     stavbu je možné vykonávať počas celého roka – výkyvy počasia a teplôt nemajú vplyv na montáž domu.

Nevýhody montovaných drevostavieb

Ako sa hovorí, každá minca má dve strany a bolo by nesprávne popísať len výhody a nespomenúť nevýhody montovaných drevostavieb.

  •     užšia ponuka typov domov – zákazník si môže vybrať z ponuky typových domov danej spoločnosti, ale individuálny projekt nie je často možné realizovať. Na druhú stranu je vo väčšine prípadov jednoduché vyhovieť priania zákazníka aspoň čo sa týka vnútorného usporiadania domu.
  •     silnejší prenášanie zvukov vnútri domu – túto nevýhodu možno aspoň čiastočne eliminovať použitím kvalitnejšie akustickej izolácie.
  •     komplikácie s dopravou – veľké stavebné dielce a nutnosť ich zostavovanie pomocou žeriavu sa môže na niektorých pozemkoch javiť ako neriešiteľný problém.

Montovaná drevostavba ako nízkoenergetický alebo pasívny dom?

Áno, montované drevostavby možno realizovať ako nízkoenergetické alebo pasívne domy. Stačí len s projektantom dohovoriť, aké opatrenia a úpravy bude potrebné urobiť, aby dom dosiahol na požadované štandardy. Aby ste mali predstavu, ako môžete týmito opatreniami ušetriť – starší dom má ročnú mernú potrebu tepla 200 a viac kWh / m², štandardná novostavba 70 – 120 kWh / m², nízkoenergetický dom 20 – 50 kWh / m² a pasívny dom 5 -20 kWh / m². Z toho je teda zrejmé, že aj keď je počiatočná investícia väčšia, ponúka nízkoenergetický dom do budúcnosti čím ďalej väčšie úspory (vzhľadom k tomu, že ceny energií neustále rastú). Počiatočná investícia sa vám teda už pomerne skoro vráti.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 110 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
Značky:  , ,